36. De fire elementers poetik

De fire elementer er en betegnelse for de grundstoffer som verden ifølge den græske naturfilosofi er opbygget af.

Ild, luft, jord og vand udgør disse elementer og de har spillet en meget væsentlig rolle som strukturdannende og symbolbærende faktorer i den europæiske billedkunst og litteratur. Også i dansk litteratur har de været af stor betydning, men emnet er imidlertid aldrig blevet behandlet i sammenhæng. I denne bog gives der en fremstilling af elementernes betydning for store forfattere som H. C. Andersen, Henrik Ibsen, Henrik Pontoppidan, Sophus Claussen, Harald Kidde m.fl. Undersøgelsen præsenterer dermed en række nye indfaldsvinkler til væsentlige værker i den klassiske litteratur.

Lektørudtalelse:
Lektør: Marianne Majgaard Jensen

Anvendelse/målgruppe/niveau:
Fortrinsvis til studerende på litteraturfag, som vil inspireres i læsning af klassikere som H.C. Andersen og Ingemann.

Beskrivelse:
De fire elementers poetik tager udgangspunkt i klassisk, græsk naturfilosofi med elementerne jord, luft, ild og vand som grundstoffer hvorfra alt liv stammer. Denne idé har haft stor betydning for vores kultur lige fra folketro over middelalderens alkymi til rommantikkens naturfilosofi. Kofoed kalder det “en fantasiens og psykologiens kemi, der gennemtrænger alle områder af tilværelsen”. Det bruger han i læsningen af bl.a. H.C. Andersen, Ingemann, Sophus Claussen og Henrik Pontoppidan.
Der er stor foreskel på læsningen: Jeg finder især Ingemann- og Claussen-læsningen inspirerende, finder Pontoppidan-fortolkningen mindre central i denne sammenhæng og forstår ikke udblikket til Knud Sønderby. Samlet set er bogen inspirerende som ny tolkning af forfatterne. Sproget er godt, kapitlerne korte og teksterne anskuelige. Den kræver en del forhåndsviden om litteratur og egner sig derfor bedst til studerende. Fint layout og omslag, god bagsidetekst.

Sammenligning:
Der er ikke andre bøger på dansk, som dækker netop denne vinkel. Bogen kan bruges på linje med Kofoeds “Esoterismen i dansk litteratur”, 2009.

Samlet Konklusion:

De fire elementers poetik er udgangspunktet i læsninger af klassikertekster i denne bog, som vil kunne inspirere studerende på litteraturfag.