29. Fortællingens mester – Henrik Pontoppidan 150 år

Seks foredrag/artikler om Henrik Pontoppidan (1857-1943) og hans værk.

Lektørudtalelse
Forfatter:
Torben Wendelboe Anvendelse/målgruppe/niveau Værket henvender sig primært til det publikum, der ønsker en overskuelig, præcis introduktion til Henrik Pontoppidans forfatterskab.

Beskrivelse:
Udgivelsen er Pontoppidan-kenderen Niels Kofoeds markering af 150-året for Pontoppidans fødsel. Artiklerne er foredrag og tidligere trykte bidrag, fx genkendes “Forfatteren og hans værk” fra Kofoeds egen Litterære skæbner, 1989.
Fremstillingen er præget af en dybtgående forståelse af forfatterskabet, der giver helt præcise formuleringer som. “Jeg har den opfattelse at Pontoppidan politisk set var yderliggående liberalist med en stærk dragning mod anarkismen (…)”.
Kofoed ser på Pontoppidan som realist og på de dybere lag i hans digtning, hvor mytologiske figurer anes bag hans hovedpersoner og konkluderer her: “Den litterære myte overlever i Pontoppidans romaner og løfter dem derved op over trivialitetens sump”.
Skønt belønnet med Nobelprisen 1917 og skønt indsat som romanens mester er den almindelige interesse for ham efterhånden vigende, og man kan håbe Kofoeds indsats kan gøre noget for at bringe ham tilbage til publikum.

Sammenligning:
Forskningen har stadig interesse for Pontoppidan, fx med Elsebeth Diderichsens Den umulige kærligheds nødvendighed, 2002, Inge Giversens Sejladsen over Det døde Hav, 1999, og Undergangens angst; her er Kofoeds indsats central, og den nye udgivelse velkommen.

Samlet konklusion:
En god, præcis introduktion, fagligt velfunderet og indlevet i forfatterskabet, tilgængelig for alle interesserede